Android Debug Bridge چیست؟
اگر به اطراف خود نگاهی داشته باشید، مشاهده میکنید که در دستان اغلب افراد دست کم یک گوشی اندرویدی وجود دارد. در واقع اندروید را میتوان یکی از پر استفادهترین سیستمعاملهای حال حاضر جهان در نظر گرفت. اگر مدت زمان طولانی است که از گوشی اندروید خود استفاده میکنید و به بخشهای مختلف گوشی خود به ویژه بخش تنظیمات رفته باشید، ممکن است با گزینه Developer Option آشنایی داشته باشید. اگر به درون این بخش رفته باشید به احتمال زیاد با اصطلاحی به نام ADB سرنام Android Debug Bridge روبرو شدهاید. تاکنون با خود فکر کردهاید که ADB چه نقشی داشته و برای چه در بخش تنظیمات اندروید قرار گرفته است؟ گوگل ویژگی فوق را اینگونه توصیف کرده است: « ADB یک ابزار همه کاره است که به شما اجازه میدهد یک دستگاه اندرویدی را مدیریت کنید. ADB در اصل ابزاری است که برای ارسال فرمانها به کار گرفته شده و نقشی همانند یک پل داشته که کامپیوتر و گوشی اندرویدی را به یکدیگر متصل کرده و به شما اجازه میدهد تا ضمن انتقال دادهها، فرمانهای شل را از طریق کامپیوتر شخصی روی گوشی اندرویدی اجرا کنید.» ADB در اصل در قالب دو برنامه متفاوت در اختیار شما قرار دارد. برنامه اول روی کامپیوتر شخصی شما اجرا شده و دیگری روی گوشی هوشمند شما اجرا میشود. زمانی که گوشی شما به برنامهای متصل میشود که روی یک سیستمعامل دسکتاپی اجرا شده و شما نیز حالت USB Debugging را روی گوشی خود فعال کرده باشید، شما میتوانید فرمانهایی را روی گوشی خود اجرا کرده و به این شکل با گوشی در تعامل باشید. اما غول جستوجو همچنین ADB را به عنوان بخشی از کیت توسعه نرمافزاری اندروید ویژه کامپیوترهای ویندوزی، لینوکس و مک ارائه کرده است.
ADB برای چه کارهایی استفاده میشود؟
ADB در اصل یک ابزار خط فرمان است که به کاربر اجازه میدهد دستگاه اندرویدی خود را از طریق کامپیوتر کنترل کند. ADB همچنین میتواند برای نصب برنامهها، حذف گونه خاصی از تبلیغافزارها، تصویربرداری از صفحهنمایش دستگاه، روت کردن دستگاه و…. استفاده شود. با توجه به اینکه ADB یک ابزار خط فرمان است، شما میتوانید چند فرمان را روی گوشی اندرویدی خود از طریق کامپیوتر اجرا کنید. بر همین اساس باید بگوییم که ADB یکی از کاربردیترین ابزارهای اندرویدی است که در اختیارتان قرار دارد.
اگر تا بهحال با تنظیمات پیشرفته گوشی اندرویدی خود سروکله زده باشید، احتمالا عبارت «USB Debugging» یا اشکالزدایی USB به گوشتان آشنا است. USB Debugging یک گزینه متداول در اندروید بوده که در منوی Android Developer Option قرار دارد، اما هنوز شمار زیادی از کاربران، آن را بدون لحظهای درنگ یا حتی کوچکترین دانش از نحوه کار با آن، فعال میکنند.
برای مثال، اگر شما تا به حال مجبور به استفاده از ADB (پل اشکالزدایی اندروید یا Android Debugging Bridge) برای انجام کارهایی از قبیل انجام تنظیمات مربوط به فلش Factory Image روی دستگاههای نکسوس یا روت کردن یک گوشی شده باشید، قطعا از USB Debugging استفاده کردهاید، حال چه آگاهانه و چه غیرآگاهانه.
به طور خلاصه، USB Debugging راهی برای برقراری ارتباط میان یک دستگاه اندرویدی با SDK اندروید (کیت توسعه نرمافزاری) از طریق یک اتصال USB است. این گزینه به دستگاههای اندرویدی اجازه میدهد تا دستورات، فایلها و موارد مشابه را از کامپیوتر شخصی دریافت کنند و به طور متقابل به کامپیوتر نیز اجازه میدهد تا اطلاعات حیاتی از قبیل فایلهای لاگ را از دستگاه اندرویدی بیرون بکشد. اما تمام کاری که شما باید برای فعال کردن این قابلیت انجام بدهید، این است که تنها یک گزینه را علامت بزنید.
البته هر چیزی یک نقطه ضعف دارد و برای USB Debugging این نقطه ضعف مربوط به مسئله امنیت گوشی است. اساسا فعال نگه داشتن گزینه USB Debugging، دستگاه اندرویدی را هنگام اتصال به پورت USB در معرض خطر قرار میدهد. در اغلب موارد اما این کار، مشکلساز نیست (اگر شما گوشی خود را به کامپیوتر شخصیتان متصل کرده و یا قصد استفاده از پل Debugging را دارید، فعال نگه داشتن گزینه USB Debugging چندان نمیتواند برای شما دردسرآفرین باشد)، مشکل جایی وارد بازی میشود که شما گوشی خود را به پورتهای USB ناشناس (مانند یک ایستگاه شارژ همگانی) متصل میکنید. از لحاظ تئوری، اگر فردی به ایستگاه شارژ دسترسی داشته باشد، میتواند از گزینه USB Debugging برای سرقت اطلاعات شخصی شما از گوشیتان یا تزریق برخی از نرمافزارهای مخرب به آن استفاده کند.
حال یک حفره امنیتی اجازه دسترسی از راه دور و تنها با آی پی آدرس گوشی اندروید شمارا فراهم کرده است
توصیه میشود در صورت عدم استفاده روزانه از این قابلیت حتما آن را در تلفن همراه خود غیر فعال نمایید.